Tweede en derde graad

Brede bovenbouw

Net zoals in de eerste graad, focussen we ons in de tweede en derde graad ook op een breed onderwijsaanbod in een inclusieve context


Studiemogelijkheden

VIBO Sint-Barbara en het Spectrumcollege bieden in de tweede en derde graad opleidingen binnen de doorstroom-, (dubbele) en arbeidsmarktfinaliteit aan. 

Doorstroomfinaliteit

Humane wetenschappen (2de & 3de gr.)


OV4-leerlingen die voor Humane wetenschappen kiezen, volgen een sterk theoretische domeinoverschrijdende doorstroomrichting. Deze studierichting combineert een brede algemene vorming met de vakken sociologie en psychologie, filosofie en kunstbeschouwing. 

Maatschappij- en welzijnswetenschappen (2de gr.)  en Welzijnswetenschappen (3de gr.)

OV4-leerlingen die Maatschappij- en Welzijnswetenschappen volgen, kiezen voor een theoretische domeingebonden doorstroomrichting. Deze richting combineert een brede algemene vorming met de vakken sociologie en psychologie en inleiding in de filosofie. Via projecten passen de leerlingen de theorie toe op concrete situaties. 

Arbeidsmarktfinaliteit

Restaurant en keuken (2de gr.)

Grootkeuken en catering (3de gr.)

Binnen de opleiding Restaurant en keuken leren de leerlingen op een vaktechnische manier warme en koude maaltijden bereiden in de basiskeuken. Ook ontdekken ze hoe ze gasten moeten ontvangen en bedienen. In de derde graad wordt deze kennis uitgebreid met de afstudeerrichting Grootkeuken en catering.

In het nieuwe multifunctionele schoolgebouw is er plaats voor een spiksplinternieuwe grootkeuken en bijhorend restaurant. Iedereen zal er welkom zijn om te genieten van de creaties van onze jongeren.

Zorg en welzijn (2de gr.)

Basiszorg en ondersteuning (3de gr.)

Zorg en welzijn is een praktische studierichting waarbij aandacht voor de mens in de thuiscontext centraal staat. Er ligt veel nadruk op intermenselijke verhoudingen waardoor er flink geoefend wordt op sociale en communicatieve vaardigheden. De leerlingen maken er kennis met (in)directe zorg en de bijhorende technische aspecten. In de derde graad specialiseren de leerlingen hun kennis en vaardigheden met de afstudeerrichting Basiszorg en ondersteuning.

Life @

De klasgroepen OV4 situeren zich in de leslokalen ‘tussen’ de klassen van het gewoon secundair onderwijs en duaal leren. Binnen de tweede en derde graad worden de OV4-klassen (deels) parallel ingeroosterd met de klassen gewoon onderwijs.


Vanaf de tweede graad wordt er dus maximaal gekozen voor inclusie- en leertrajecten op maat. Hierbij volgen OV4-leerlingen een aantal lessen samen met de leerlingen van het gewoon onderwijs. Dit alles gebeurt met aangepaste ondersteuning op maat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de begeleiding door een leerkracht of paramedicus onder vorm van co-teaching.